Система автоматизації бурякопереробного відділення.
Дмитротаранівський цукровий завод.
В 2007 році виконана система автоматизації дифузійного апарата №1 й
схеми водопідготовки, в 2008 році доповнена системою автоматизації дифузійного апарата №2.
Обладнання, охоплене системою автоматизації
- 4 бурякорізки (1 Putch і 3 на ТЕ-4)
- 4 конвеєрних ваги СВЕДА
- 2 дифузійних апарати ДС-12
- 4 преси глибокого віджиму (в т.ч. 2 Babbini)
- схема підготовки живильної води (в т.ч. збірник і дозатор сірчаної кислоти)
- схема підготовки жомопресової води
- 3 пульповловлювачі дифузійного соку та жомопресової води
Основні складові системи
- операторські приміщення з 4 щитами й комп'ютером оператора
- SCADA-сервер (в кабінеті начальника КВП), забезпечує підключення оператора,
начальника виробництва, головного технолога, директора
- щити управління «Дифузія №1», «Дифузія №2», «Водопідготовка»
зі станціями управління СУИМ 0/20-05
на кожному контурі аналогового регулювання
- щит перетворювачів ЕП
- пульти управління бурякорізки на ТЕ-4 (докладніше...)
- датчики: ваги СВЕДА, витратоміри ABB, pH-метри Honeywell,
перетворювачі напруги (E-857) й струму (Е-856), датчики тиску Aplisens різного виконання
- виконавчі механізми: затвори Omal, частотні перетворювачі АВВ і LG, дозатор сірчаної кислоти
В основі системи - 2 контроллери TSX Premium виробництва фірми Schneider Electric.
Програми для контроллерів виконані в Unity 3.0. Контроллери об'єднані мережею ModbusTCP через Ethernet.
Основні функції системи:
- стабілізація потоку стружки в дифузійні апарати шляхом автоматичного
управління виробництвом бурякорізок
- регулювання температури по зонах дифузійних апаратів
- регулювання рівню перед ситом і в зоні вигрузки дифузійних апаратів
- регулювання витрати жомопресової та живильної води
- контроль витрати і згладжування потоку дифузійного соку на виробництво
- дистанційне управління оборотами шнеків дифузійних апаратів - оператор мишкою з мнемосхеми SCADA
- управління схемою підготовки живильної води: регулювання pH, температури, рівнів в збірниках
- управління схемою підготовки жомопресової води: регулювання температури, рівнів в збірниках
- управління системою жомових пресів з ціллю забезпечення оптимальних параметрів віджиму
Особливості системи:
- конвеєрні ваги СВЕДА (4шт.) підключені до системи через Modbus/RS485, що дає змогу
відображати й вести історію витрат буряків, стружки та віджатого жому, використовуючи безпосередньо
функції ваг - поточні, накоплені значення передаються, відображаються й реєструються без
похибок і відповідають показам ваг
- бурякорізки управляються через нові пульти управління, на яких
для оператора різок відображаються витрати стружки й буряків
- в систему інтегрована барабанна бурякорізка Putch на частотному перетворювачі ACS-800 фірми ABB
- преси глибокого віджиму BABBINI управляються зміною частоти
обертання шнеків (частотні перетворювачі ACS-800 фірми ABB) по рівням в шахтах (датчики Aplisens)
- рН живильної води регулюється подачею сірчаної кислоти (мембранний насос-дозатор кислоти
ALLDOS Primus 222-150D)
- рівні в збірниках живильної, жомопресової води и дифузійного соку
регулюються обертами насосів (частотні перетворювачі серії SV фірми LG)
Загальний вид цеху: